Allmänt om upphovsrätt
Om du skapar ett verk har du ensamrätt att bestämma över hur det får användas. Om du vill använda andras material måste du veta om du får bearbeta eller sprida det vidare. Upphovsrättslagen SFS 1960:729 skyddar bland annat litterära verk, bilder, fotografier, musik men också datorprogram och översättningar. För att ett verk ska skyddas av upphovsrättslagen måste det vara unikt, skilja sig från andra likande verk. Den juridiska termen är verkshöjd. Du behöver inte ansöka om upphovsrätt utan den får du automatiskt när verket skapats. Symbolen © och ordet copyright som ofta används syftar endast till att tydliggöra att ett verk är upphovsrättsskyddat. Verket är med andra ord ändå upphovsrättsskyddat även om det inte anges. Upphovsrätten gäller i 70 år efter upphovsmannens död.
Svensk upphovsrättslag har två delar:
Ekonomisk rätt
Den ekonomiska rätten (förfoganderätten) ger upphovsmannen ensamrätt att ekonomiskt utnyttja verket genom att framföra, visa, kopiera, sälja eller hyra ut det. Den ekonomiska rätten kan överlåtas till annan part som till exempel ett förlag.
Ideell rätt
Den ideella rätten innebär att upphovsmannen alltid har rätt att bli omnämnd när verket används. I den akademiska världen är det oftast utgivarna som har den ekonomiska rätten, de äger texten men även de bilder och figurer som syns i vetenskapliga artiklar och böcker. Så när du vill använda en bild måste du fråga om tillstånd hos förlaget. Men upphovsmannen har kvar den ideella rätten och ska därför nämnas i bildtexten.
Inskränkningar i upphovsrätten.
Rätten att referera och citera ur ett publicerat verk är tillåtet tack vare en inskränkning i upphovsrättslagen. Kom ihåg att alltid ange källa. Ett citat ska också vara välmotiverat och om det finns anledning att använda mycket av någon annans text är det god sed att be om lov. Citaträtten innebär att endast korta stycken i ett verk får citeras och inkluderar inte bilder då dessa anses som hela verk.
Bilder
Rätten att återge en bild (infoga en figur, graf, tabell etc) i ditt arbete kan innebära intrång i annans upphovsrätt och vi rekommenderar alltid att du ber upphovsrättsinnehavaren om lov. För bilder och figurer du hittat på internet så är det enklast att kontakta upphovsrättsinnehavaren direkt och vad gäller bilder ifrån kursböcker kontakta förlagen. För amerikanska förlag är det enklast att använda Copyright Clearance Center. Se mer under fliken Fråga om lov. Undantag är givetvis bilder som tydligt är markerade med Creative Commons licenser eller om något annat anges.
Andra viktiga avtal
Kopieringsavtal för universitet och högskolor för undervisningsändamål: Bonus Copyright Access.
Bibliotekets avtal med leverantörer av elektroniska tidskrifter och böcker om hur mycket lärare och studenter får kopiera och skriva ut: http://www.lib.chalmers.se/soek/anvaendningsvillkor/
Mer om upphovsrätt
Ansök om tillstånd
Nedan finns ett förslag på brevmall som du kan använda när du ber om tillstånd. Tänk på att ha en trevlig och professionell ton och att använda din studentmejl för att visa din koppling till Chalmers. Kom ihåg att alltid ange hur och var ditt arbete är tänkt att publiceras.