Skip to Main Content

Söka och utvärdera information

Söka material

Det finns många olika källor att hämta information ifrån. Fundera över vilken information du behöver och vilka källor som kan vara användbara. Ett bra ställe att starta din sökning är Stora sökrutan på bibliotekets hemsida.

Söka efter böcker och e-böcker

Du kan söka efter böcker i Stora sökrutan på bibliotekets hemsida. Avgränsa till vänster på sidan till E-böcker & tryckta böcker.


Du kan även söka efter böcker i LIBRIS, Sveriges nationella gemensama bibliotekskatalog.

 

Search LIBRIS

 

Chalmers e-böcker är alltid tillgängliga och kan läsas av många personer samtidigt. De går att nå hemifrån för dig som har ett Chalmers-ID (CID). Om du inte har något CID så kan du läsa e-böcker på bibliotekets publika datorer.

Olika e-boksplattformar

Vetenskapliga sökmotorer

När du ska börja skriva en uppsats eller har en annan uppgift där du behöver läsa in dig på ämnet kan det vara bra att börja med ett uppslagsverk för att reda ut termer och begrepp. Wikipedia är en bra start och faktan är idag oftast korrekt. Men tänk på att en wikipediaartikel kan ha flera olika författare med olika syften och att information kan läggas till eller tas bort under tiden du skriver din uppsats. En wikipediaartikel är därmed inte lämplig som referens, sök istället alltid upp originalkällan.  AccessScience är ett vetenskapligt uppslagsverk inom teknikområdena som är bättre att använda som referens.

Efter att du har lärt dig ämnets termer och begrepp är det dags att söka efter vetenskapliga artiklar. Google Scholar är en fri sökmotor som finns med i bibliotekets databaslista. Google Scholar söker igenom webben och lokaliserar vetenskapligt material. Men för att du ska komma åt fulltext måste du vara inloggad på Chalmers nätverk eller med ditt CID när du befinner dig utanför campus. Är du inte inloggad kommer du ibland bara åt sammanfattningar, abstracts. Tänk också på att vem som helst kan ladda upp material till Google Scholar och att det inte alltid är vetenskapligt granskat. Det är också svårt att göra djupare, mer detaljerade sökningar så se Google Scholar som ett komplement men sök också i de vetenskapliga databaserna vi har listat nedan för att inte missa värdefull information.

En annan vetenskaplig sökmotor är BASE – Bielefeld Academic Search Engine, en av världens mest omfattande sökmotorer för akademiskt material. Den sköts av Universitätsbibliothek Bielefeld och söker efter open access-resurser.

Söka efter vetenskapliga artiklar

Du kan söka efter vetenskapliga artiklar  i Stora sökrutan på bibliotekets hemsida, avgränsa till artiklar. Chalmers bibliotek har också tillgång till ett stort antal databaser som du kan söka direkt i.  För att hitta de för ditt program mest användbara databaserna, se respektive ämnesguide. I fliken Databaser har vi listat några av de största tvärvetenskapliga databaserna.

När du inte får tag på det du söker

Beställ artiklar och böcker kostnadsfritt som inte finns på Chalmers bibliotek.