Skip to Main Content

Söka och utvärdera information

Avancerad sökteknik

Att använda bra sökteknik hjälper dig att enklare och snabbare hitta relevant information, att söka effektivt. Sökfunktionerna kan se olika ut i databaserna men följer samma grundprinciper. I databasens hjälpavsnitt finns information om hur sökfunktionerna ser ut i den aktuella databasen.

Boolesk sökning

Används i de flesta databaser. Genom att kombinera sökord med de booleska operatorerna AND, OR, NOT kan du avgränsa eller utöka sökningen. De flesta databaser lägger automatiskt till AND mellan två sökord och behöver då inte skrivas ut. De booleska operatorerna skrivs oftast på engelska och med stora bokstäver. I ett antal databaser kan du kombinera sökorden genom att göra ett val i en rullgardinsmeny bredvid sökrutan (se nedan).

AND
Använd AND när alla sökord måste finnas med i dokumentet. Det begränsar sökningen och ger färre träffar. T.ex car AND fuel. I många databaser är nu AND default precis som i Google.

OR
Använd OR när sökordet har synonymer eller olika stavningsvarianter. T.ex car OR vechicle. Utvidgar sökningen och ger fler träffar.

NOT
Använd NOT för att utesluta sökord som inte får förekomma i dokumentet. t.ex fuel NOT aviation. NOT bör användas med försiktighet för att inte utesluta relevanta dokument. Begränsar sökningen och ger färre träffar.

Frassökning

När du vill söka på flera ord i en bestämd ordning eller som ett begrepp använder du frassökning. Frasen skrivs vanligtvis inom citattecken (” ”) men i vissa databaser kan du söka en exakt fras genom att göra ett val i en rullgardinsmeny bredvid sökrutan. Frassökning är speciellt användbar då du söker efter en specifik titel. Den är också viktig när du söker på begrepp som skrivs i ett ord  på svenska men särskrivs i engelskan som t.ex. kemiteknik och "chemical engineering". En frassökning begränsar sökningen och ger färre träffar.

Exempel: ”electric vehicle” ger träffar där dessa ord står bredvid varandra i den ordningen. Jämfört med electric AND vehicle där de två olika sökorden måste finnas med någonstans i texten men inte nödvändigtvis bredvid varandra.

Trunkering

Används för att täcka in olika former av ett sökord som singular eller pluralformen eller sammansatta ord. Det engelska ordet trunk betyder bland annat stam och syftar här på ordstammen. Sökordet "huggs av" så långt som de olika formerna har gemensam stavning och resterande bokstäver ersätts av ett trunkeringstecken. Trunkeringstecknet är oftast en asterisk (*) men andra varianter som till exempel frågetecken (?) förekommer. I en del databaser trunkeras ordet automatiskt utan tecken. Se databasens hjälptext om vilka trunkeringar du kan göra. Trunkering vidgar din sökning.

Exempel: engine* ger träffar på engine, engines, engineering, engineers...

Var försiktig med att trunkera efter för få bokstäver eftersom det ofta ger alltför många träffar som inte är relevanta.
Exempel: car* ger träffar på cars, carpet, carotin, carbon…

Maskering I vissa databaser kan man även trunkera inne i ord, vanligtvis för att få med olika stavningsvarianter. Det kallas maskering. Även här varierar tecknen, så läs hjälptexterna i databaserna.

Exempel: organi?ation ger träffar på organisation och organization alltså både brittisk och amerikansk stavning.

Övrig sökteknik

Paranteser  För att vara säker på att sökverktyget tolkar din sökning rätt kan du använda parenteser i din söksträng. Sökorden inom parentesen kombineras då först för att sedan kombineras med övriga sökord.

Exempel: (java OR pearl) AND programming

Fältsökning Används när du vill avgränsa sökningen till vissa bestämda fält. Bäst för en ämnessökning är att välja fälten ”Title, abstract, keywords”. Andra fält som du oftast kan avgränsa till är författare, titel och publikationsår.

Ämnesord När en publikation till exempel en artikel eller bok registreras i en databas tilldelas den ämnesord som beskriver innehållet i dokumentet. Dessa ämnesord varierar mellan ämne och databas. Du hittar dem under rubriker som thesaurus, subject, keywords eller index.  Att söka med hjälp av de ämnesord som används i databasen kan enkelt resultera i relevanta träffar.