Skip to Main Content

Söka och utvärdera information

Sökprocessen

Här går vi igenom de olika stegen i sökprocessen. Du får också handfasta tips om sökteknik och vad du bör tänka på för att dina sökningar ska ge mer relevanta träffar.

Sökprocessen

Att söka information är en process som ofta tar längre tid än du planerat. Under hela sökprocessen är det viktigt att vara kreativ och öppen för att ändra sökstrategi, till exempel att hitta nya sökord eller byta söktjänst. Planera och dokumentera din informationssökning så blir den effektivare.Tänk på att det inte är en linjär process utan du kommer säkert att behöva hitta nya sökord, testa olika söktjänster och kanske t.o.m behöva formulera om din frågeställning.

1. Formulera din frågeställning
Börja med att skriva ner några meningar som sammanfattar vad du letar efter. Identifiera, avgränsa och analysera ditt ämnesområde. Ett tips är att göra en mind-map eller tankekarta.

Biblioteket har ett stort utbud av uppslagsverk och handböcker som kan vara till hjälp. Uppslagsverket Britannica online är allmännt och ger kortare introduktioner till de flesta ämnen, AccessScience har teknisk och naturvetenskaplig inriktning och här hittar du mer utförliga texter.

2. Hitta sökord
Det är viktigt när du söker information att du använder rätt sökord för att få så relevanta träffar som möjligt. Utgå från problemformuleringen och försök hitta användbara begrepp och ord. Finns det synonymer? Akademiska begrepp? Jämför sockersjuka med diabetes. De flesta databaser har engelska som sökspråk så du behöver översätta dina sökord till engelska. Ta hjälp av lexikon som Wordfinder Online.

Under sökprocessens gång kommer du att hitta ytterligare ämnesord, fler synonymer etc. Fyll i din mind-map och testa även att söka med dessa ord!

3. Välj söktjänst
Vilken typ av information söker du? Böcker eller tidskriftsartiklar? Vetenskapliga tidskrifter eller branschtidskrifter? För en första sökning använd bibliotekets sökruta och gör avgränsningar. Databaser hittar du i databaslistan. Kolla gärna din ämnesguide för ämnesspecifika resurser.

4. Sök
Sök i vald söktjänst. Använd avancerad sökteknik för att kombinera dina sökord och konstruera söksträngar. Läs mer under fliken Sökteknik.

5. Utvärdera sökning och källor
Skumma igenom ditt resultat. Läs igenom abstract/sammanfattning för att se vad som verkar relevant för dig. Tryckt material kan du reservera och låna. När det gäller elektroniskt material finns det i de flesta databaser en länk till fulltexten. Om biblioteket inte har boken eller artikeln i sina samlingar kan du beställa utan kostnad. 

För få träffar: kolla sökorden, synonymer, för många avgränsningar, fel databas?
För många träffar: lägg till fler sökord eller avgränsningar.

6. Spara och organisera dina källor
När du valt ut de källor du vill använda är det bra att du sparar ner alla dokument på ett och samma ställe så att du lätt och enkelt kan nå dem igen. Om du har många källor kan ett referenshanteringsprogram t.ex Mendeley och EndNote vara något för dig. För dig som skriver i LaTeX rekommenderar vi Mendeley.