Skip to Main Content

Söka och utvärdera information

Vetenskaplig kommunikation- DNA

För att illustrera hur den vetenskapliga publiceringsprocessen kan se ut följer vi här hur en forskargrupps upptäckter om DNA:s struktur publicerades. När du söker litteratur är det viktigt att känna till var du kan förvänta dig att finna olika typer av information och var det senaste, mest aktuella inom ämnesområdet kan finnas.

Forskningen startar
På fyrtiotalet började man inse betydelsen av DNA och forskningen kring dess uppbyggnad tog fart. Detta arbete pågick på många universitet och högskolor i världen, däribland Cambridgeuniversitetet där forskargruppen från 1951 bestod av James Watson och Francis Crick. Forskargrupperna vid de olika lärosätena kände till varandras existens och hade viss insyn i det arbete som bedrevs. Naturligtvis uppstod konkurrens – vem skulle bli först med att publicera någon form av resultat?

Genombrott – dubbelspiralen!
Watson och Crick vinner kapplöpningen. De publicerar i april 1953 en kort artikel i tidskriften Nature där de visar att DNA-strukturen är en dubbelspiral. Nature är en förhållandevis allmän naturvetenskaplig tidskrift som vänder sig till såväl forskare som en intresserad allmänhet. Artikelns innehåll hölls därför på en sådan nivå att man skulle kunna förstå den även utan naturvetenskaplig högskoleutbildning. Artikeln utsattes endast för en mycket begränsad peer-review och kunde därmed publiceras fort. Redan innan publiceringen kände flera andra forskargrupper dock till resultaten, framförallt genom de informella kontaktnäten. Om du vill läsa artikeln, se referensen nedan.

Watson, J. D., & Crick, F. H. C. (1953). Molecular structure of nucleic acids: A structure for deoxyribose nucleic acid. Nature, 171(4356), 737–738. https://doi.org/10.1038/171737a0


De publicerade dessutom en uppföljande artikel i Nature en månad senare.

(Bild: Wikimedia Commons (http://commons.wikimedia.org/wiki/File:DNA_Structure%2BKey%2BLabelled_Swetransl.png))

Konferenspresentation
I juni samma år deltar Crick och Watson i en konferens där de presenterar sina slutsatser mer i detalj. Eftersom konferensdeltagarna, liksom Crick och Watson, är forskare är nivån på informationen djupare än i den mer allmänt hållna Nature-artikeln. Föredraget mynnade också ut i ett paper som gavs ut i konferenspublikationen:

Watson, J. D., & Crick, F. H. (1953). The structure of DNA. Cold Spring Harbor Symposia on Quantitative Biology, 18, 123–131. https://doi.org/10.1101/SQB.1953.018.01.020

Konferenser är ofta ett bra sätt att hålla sig uppdaterad på vad som pågår inom det egna ämnesområdet. Även om du inte har möjlighet att själv delta i mötet, kan du söka och läsa de proceedings som ges ut efter konferensen. Du kan använda dig av bibliotekets databaser för att söka efter konferensbidrag.

DNA i dagsnyheterna

Efter konferensen publicerades nyheten om DNA också i några dagstidningar, dock mest som kortare notiser, till exempel:


Drs. Watson and Crick find clue to chemistry of heredity by solving molecular pattern of nucleic acid DNA. (1953) New York Times, 13 juni.

Vetenskaplig tidskriftsartikel
1954 publicerar Watson och Crick en artikel i en mer specialiserad vetenskaplig tidskrift. I artikeln för de samman och utvecklar Nature-artikeln, konferensbidraget samt de diskussioner de fört med forskarkollegor. Artikeln förhandsgranskades innan den accepteras. Om det finns ett förhandsintresse i en artikel är det vanligt att den redan innan den accepterats för publicering cirkulerar som preprint. Om du läser en preprint är det viktigt att tänka på att den inte förhandsgranskats och därmed kan innehålla felaktigheter som sedan rättas innan publicering.

Crick, F. H. C., & Watson, J. D. (1954). The Complementary Structure of Deoxyribonucleic Acid. Proceedings of the Royal Society of London. Series A, Mathematical and Physical Sciences, 223(1152), 80–96. http://www.jstor.org/stable/99239

Bok
Fyra år efter den första Natureartikeln finns de nya rönen om DNA med i läroböcker och andra böcker. Det tar alltså ett tag från det att en upptäckt sker till dess att resultatet återfinns i böckerna.


Snyder, L.H. (1957) The Principles of Heredity. 5. uppl. Boston: D.C. Heath

Det stora priset
James Watson och Francis Crick får tillsammans med Maurice Wilkins 1962 års nobelpris i medicin och fysiologi. Detta innebär naturligtvis stor uppmärksamhet, och deras upptäckt sprids i tv, radio, dagstidningar och tidskrifter.

"…for their discoveries concerning the molecular structure of nucleic acids and its significance for information transfer in living material"